گروه سيري در استانها: حلواي سياه يا به زبان ترکي "قره حالوا" از کهنترين و پرطرفدارترين سوغات استان اردبيل است که علاوه بر جايگاه غذايي، ريشهاي عميق در آيينها، فرهنگ و ميهماننوازي مردم اين ديار دارد.
حلواي سياه استان اردبيل خوراکي سنتي با طعمي خاص و ارزش غذايي بالاست و ميان گردشگران و مسافران شهرستانهاي سرعين، مشگينشهر و اردبيل محبوبيتي چشمگير يافته است.
پيشينه حلواي سياه به روزگاران گذشته باز ميگردد و به گفته ريشسفيدان اردبيل از ديرباز با ترکيب آرد سبوسدار گندم، روغن حيواني، شيره انگور و ادويههاي محلي به عنوان غذايي مقوي پخته ميشود و هميشه علاوه بر زمستانهاي سرد در فصول ديگر نيز مشتري و خواهان زيادي دارد.
گفته ميشود حلواي سياه ابتدا در روستاهاي اردبيل رواج داشته و به مرور اين خوراک سنتي از سفرههاي روستايي فراتر رفته و وارد بازار شده و به عنوان نمادي از اصالت و فرهنگ تغذيه مردم اردبيل شناخته شد.
کارشناسان تغذيه، حلواي سياه را سرشار از مواد معدني و ويتامينها ميدانند ، اين حلواي سنتي بهويژه در فصل سرد سال منبعي غني از انرژي و گرما براي بدن است و استفاده از شيره انگور طبيعي و روغن حيواني خالص، طعم و عطر ويژهاي ميبخشد که در کمتر خوراکي مشابه آن يافت ميشود.
بيوک جامعي ، صاحبنظر حوزه فرهنگ فولکلور استان اردبيل درباره حلواي سياه گفت: در فرهنگ اردبيل پخت حلواي سياه تنها يک فعاليت آشپزي نيست؛ بلکه آييني اجتماعي است که در مناسبتهاي شادي و عزاداري، ماه محرم و حتي آيينهاي عروسي جايگاه خاصي دارد.
وي ادامه داد: در خانههاي قديمي اين خطه، همچنان رسم است که ميهمانان با تکهاي از اين حلواي گرم و چاي محلي پذيرايي شوند.
به گفته فعالان گردشگري، حلواي سياه پس از عسل سبلان و کره محلي يکي از پرفروشترين سوغات بازار اردبيل به شمار ميرود و بسياري از گردشگراني که از چشمههاي آبگرم سرعين بازديد ميکنند، پيش از بازگشت به شهر و ديار خويش چند بسته از اين حلوا را بهعنوان يادگاري از سفري دلچسب خريداري ميکنند.
ادارهکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان اردبيل در سالهاي اخير با ثبت مهارت تهيه حلواي سياه در فهرست ميراث ناملموس ملي زمينه را براي معرفي گستردهتر اين خوراک سنتي به گردشگران داخلي و خارجي فراهم کرده است.
مرکز عمده پخت و فروش حلواي سياه در شهر اردبيل محله عالي قاپو اين شهر است که اين محله و خيابان نيز از تاريخي کهن برخوردار است ، تهيهکنندگان و فروشندگان حلواي سياه علاوه بر آرد سبوسدار ، گردو خرد شده، زنجبيل، دارچين و گاهي هم تخممرغ به حلواي سياه ميافزايند.
به گفته آنها ، در برخي روستاهاي اطراف شهرستانهاي مشگينشهر و نير از سياهدانه و کنجد نيز براي افزايش ارزش غذايي حلواي سياه استفاده ميشود.
در فرآيند پخت حلواي سياه آرد سبوسدار با حرارت ملايم در روغن محلي تفت داده ميشود تا رنگي تيره و بوي مطبوعي به خود گيرد، سپس شيره انگور يا شيره توت به تدريج افزوده ميشود تا ترکيبي غليظ و خوشعطر حاصل شود.
به گفته متخصصان طب سنتي، حلواي سياه اردبيل سرشار از مواد معدني و انرژي طبيعي است و گروههاي مختلف غذايي را در خود جاي داده است و به واسطه وجود شيره انگور و روغن حيواني سبب توليد گرماي دروني و افزايش توان عمومي بدن ميشود.
گردو و دارچين سرشار از آنتياکسيدانها و ترکيبات تقويتکننده مغز است و در حلواي سياه وجود دارد و آرد سبوسدار و زنجبيل آن موجب هضم بهتر مواد غذايي و کاهش نفخ و سردي معده ميشود.
در فرهنگ مردم اردبيل، مصرف حلواي سياه در شبهاي زمستان با چاي محلي يا شير داغ نمادي از صميميت و گرمي خانواده است و بسياري از سالمندان اردبيلي هر صبح زمستاني يک قاشق از اين حلواي مقوي را براي حفظ انرژي و نشاط ميل ميکنند.
به گزارش عصرآذربايجان به نقل از ايرنا، استان اردبيل با 12 شهرستان و جاذبههاي گردشگري طبيعي، تاريخي، اقتصادي و مذهبي در شمال غرب ايران واقع شده است.


معامله پلاکهاي منطقه آزاد غيرقانوني است
مسؤلين دنبال راهکار اساسي براي کنترل بازار ارز باشند
ضرورت آزادسازي عرصه و حريم مجموعه ربع رشيدي تبريز
حلواي سياه اردبيل، طعمي از تاريخ و مهرباني مردم سبلان
مسير جهانيشدن مسجد جامع اروميه هموار شد
اصلاح طلبان چرا مي گويند دولت پزشکيان اصلاح طلب نيست
همايشهاي ميلياردي بيثمر؛ نماد اسراف در روزگار اصلاح مصرف
بابالاري اؤيمه، سؤي!
ايبليس
ما معصوم نيستيم آقاي خداداد عزيزي اما شما...
