ARAZAZARBAIJAN

معادن شهرستان ماهنشان؛ از قطب معدن استان زنجان تا خام فروشي


معادن شهرستان ماهنشان؛ از قطب معدن استان زنجان تا خام فروشي

گروه اقتصادي: معادن همواره نقش مهمي در توسعه و ايجاد اشتغال در مناطق مختلف داشته اند، در اين ميان شهرستان ماهنشان به عنوان قطب معدن استان زنجان در راستاي توسعه استان همواره داشته است.



در شهرستان ماهنشان معادن متعددي وجود دارد که زمينه اشتغال جوانان زيادي را فراهم مي‌کند. اين معادن به دليل عدم وجود صنايع تبديلي و فرآوري، عمدتاً به صورت خام فروشي مورد استفاده قرار مي‌گيرند. در واقع، با وجود منابع زيرزميني قابل توجه، شهرستان و استان نتوانسته‌اند از اين منابع به بهترين نحو بهره‌برداري کنند.
اگر امکان ايجاد صنايع تبديلي در اين منطقه فراهم شود، نه تنها زمينه اشتغال براي جوانان زيادي ايجاد مي‌شود، بلکه باعث افزايش ارزش‌افزوده مواد خام و شکوفايي اقتصادي شهرستان خواهد شد.
موارد متعددي وجود دارد که مي‌تواند به تحقق اين اهداف کمک کند، سرمايه‌گذاري در زيرساخت‌هاي صنعتي و ايجاد مشوق‌هاي مالي براي جذب سرمايه‌گذاران به شهرستان مي‌تواند بسيار مؤثر واقع شود. آموزش نيروي کار محلي در زمينه‌هاي معدني و صنعتي به‌منظور توانمندسازي و ارتقا مهارت‌هاي آن‌ها از ديگر اقداماتي است که مي‌تواند در اين راستا کارساز باشد.علاوه بر اين ايجاد نظارت دائمي بر معادن و تضمين حفظ محيط زيست در هنگام بهره‌برداري از آن‌ها بسيار مهم است. اين امر نه تنها باعث افزايش کيفيت زندگي ساکنان خواهد شد، بلکه سبب جلب توجه سرمايه‌گذاران و صنايع به اين منطقه مي‌شود.
تحقق شعار سال نيز يک هدف بلندمدت است که با اين اقدامات قابل دستيابي خواهد بود. شعار سال به اهداف اقتصادي و اشتغال‌زايي اشاره دارد و با استقرار صنايع تبديلي در شهرستان، اقتصاد استان وارد مرحله جديدي خواهد شد.
اين اقدامات نه تنها به رشد اقتصادي شهرستان کمک خواهند کرد، بلکه براي استان و حتي کشور نيز نتايج مثبتي به دنبال خواهد داشت. به اين ترتيب، با برنامه‌ريزي مناسب و حمايت‌هاي لازم، مي‌توان به رونق اقتصادي و اشتغال پايدار دست يافت. ايجاد صنايع تبديلي مي‌تواند زنجيره تأمين را تقويت کند و ضمن ايجاد ارزش‌افزوده، جوانان را به فعاليت‌هاي مولد جذب کند.
اداره صمت با خام‌فروشي مواد معدني مخالف است
ابراهيم قزلباش، رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت ماهنشان، به اهميت استقرار معادن و توليد مواد معدني در ماهنشان، تأکيد کرد و گفت: اداره صمت با خام‌فروشي و صادرات مواد معدني فرآوري نشده مخالف است و مجوز فروش مواد معدني به خارج از کشور به آساني صادر نمي‌شود. وي افزود: هدف اصلي اين سياست، هدايت مواد معدني به سمت فرآوري در داخل استان و ساير استان‌هاي کشور و ايجاد ارزش‌افزوده است.رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت ماهنشان با بيان اينکه اگرچه بسياري از معادن فعال در ماهنشان برخي آن‌ها، واحدهاي خردايش مواد معدني دارند، گفت: برخي از معادن نيز مواد توليدي خود را جهت خردايش به شهرستان‌هاي ديگر استان زنجان يا به مرکز استان صادر مي‌کنند.وي در خصوص دلايل عدم انجام خردايش در تمامي معادن اين شهرستان، بيان کرد: شرايط و محيط معدني برخي از معادن، اجازه استقرار واحدهاي خردايش را نمي‌دهد.
قزلباش تصريح کرد: به‌عنوان مثال، ممکن است فضاي کافي براي استقرار اين واحدها در داخل معدن وجود نداشته باشد يا شرايط توپوگرافي و زمين‌شناسي منطقه، امکان ايجاد زيرساخت‌هاي لازم را فراهم نکند. برخي معادن امکان استقرار واحد فرآوري ندارند
وي با بيان اينکه همچنين، برخي از معادن به دليل قرار گرفتن در مناطق کوهستاني، با محدوديت‌هاي جدي در زمينه حمل و نقل ماشين‌آلات، گفت: اين معادن در زمينه استقرار واحدهاي خردايش با مشکل مواجه هستند.
علاوه بر اين، رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت ماهنشان به نقش مهم ملاحظات زيست‌محيطي در اين زمينه اشاره کرد و گفت که سازمان حفاظت محيط زيست در بسياري: از موارد، به دليل نگراني‌هاي مربوط به آلودگي محيط زيست، از صدور مجوز براي استقرار ماشين‌آلات و واحدهاي خردايش در معادن خودداري مي‌کند.
وي در بخش ديگري به اهميت سرمايه‌گذاري در بخش معادن اشاره کرد و با توجه به هزينه‌هاي فراوان معادن در ابتداي کار و زماني که به سوددهي نرسيده‌اند، بيان کرد: سرمايه‌ها بايد به صورت چرخشي در گردش باشند و سرمايه‌گذاران بايد از موجودي کافي در بانک‌ها برخوردار باشند تا بتوانند امکانات و نيازهاي معادن را تأمين کنند.قزلباش با تاکيد بر اينکه معادن در مراحل اوليه فعاليت، قبل از رسيدن به مرحله توليد و فروش محصول نهايي، نيازمند تأمين بودجه هستند، گفت: مشکلات مالي مي‌تواند مانع از فعاليت و سرمايه‌گذاري فعالان اين عرصه شود.
شعار سال راه‌حلي براي بحران اقتصادي
رحيم بيات، کارشناس اقتصادي، با اشاره به نام‌گذاري سال جاري با عنوان »سرمايه‌گذاري براي توليد« از سوي رهبر معظم انقلاب، اين شعار را راهکاري براي برون‌رفت از بحران‌هاي اقتصادي کشور دانست.وي تاکيد کرد: تحقق اين شعار نيازمند توجه ويژه به‌توسعه منطقه‌اي و استفاده از ظرفيت‌هاي هر منطقه است. اين کارشناس اقتصادي شهرستان ماهنشان در استان زنجان را به‌عنوان نمونه‌اي بارز از اين ظرفيت‌ها معرفي کرد.
وي با بيان اينکه اين شهرستان با دارا بودن معادن غني سرب، روي، مس، طلا و سنگ‌هاي تزئيني، از پتانسيل بالايي براي توسعه اقتصادي برخوردار است، گفت: ماهنشان با داشتن بزرگ‌ترين معادن سرب و روي کشور و رتبه دوم در خاورميانه مي‌تواند نقش مهمي در اشتغال‌زايي و کاهش بيکاري ايفا کند.بيات بيان کرد: با وجود اين ظرفيت عظيم، ماهنشان تاکنون نتوانسته سهم مناسبي از توسعه و اشتغال پايدار داشته باشد.وي خام‌فروشي مواد معدني را يکي از مهم‌ترين دلايل اين مسئله دانست و تاکيد کرد: فرآوري اين مواد مي‌تواند ارزش افزوده‌اي ده‌ها برابر بيش‌تر از صادرات خام ايجاد کند.اين کارشناس اقتصادي تصريح کرد: جاي خالي کارخانجات فرآوري مواد معدني را در ماهنشان به شدت احساس مي‌شود. حمايت دولت از کارخانه‌جات فرآوري ضروري است وي به توليد کنسانتره مس، شمش روي، طلا، انواع سنگ‌هاي تزئيني، محصولات گالوانيزه و مواد اوليه صنايع مختلف به‌عنوان فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در اين منطقه اشاره کرد.به گفته بيات، وجود معادن گسترده و زيرساخت‌هاي مناسب حمل و نقل در ماهنشان، هزينه‌هاي ايجاد کارخانجات فرآوري را به‌طور قابل‌توجهي کاهش مي‌دهد.وي خاطرنشان کرد: اين مزيت، فرصت مناسبي را براي سرمايه‌گذاران فراهم مي‌کند تا با هزينه کم‌تر، واحدهاي توليدي خود را در اين منطقه راه‌اندازي کنند.اين کارشناس اقتصادي، حمايت دولت از ايجاد کارخانجات فرآوري در ماهنشان را اقدامي منطقي و ضروري دانست و تاکيد کرد: اين حمايت، علاوه بر کاهش بيکاري و افزايش رشد اقتصادي، به خودکفايي کشور در توليد مواد اوليه و محصولات با ارزش افزوده نيز کمک خواهد کرد.وي اظهار داشت: به اين ترتيب با سرمايه‌گذاري در فرآوري مواد معدني ماهنشان، مي‌توان به رونق توليد، توسعه منطقه‌اي و در نهايت، شکوفايي اقتصاد کشور کمک کرد.
برخي واحدهاي فرآوري مجاز به فعاليت نيستند
حسينعلي ملکي، رئيس اداره حفاظت محيط زيست ماهنشان، با بيان اينکه استقرار و احداث واحدهاي خردايش به رده چهارم ضوابط محيط زيست مرتبط است، اظهار داشت: طبق قانون، برخي اين واحدها مجاز به استقرار و فعاليت در منطقه نيستند.وي در توضيح دلايل عدم صدور مجوز براي استقرار و احداث واحدهاي خردايش از سوي اداره محيط زيست، به عوامل متعددي اشاره کرد و ياد آور شد: از جمله آن‌ها مي‌توان به آلودگي صوتي، ايجاد گرد و غبار و آلودگي هوا اشاره کرد.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست تأکيد کرد: فعاليت اين واحدها مي‌تواند منجر به افزايش آلودگي در منطقه و بروز مشکلات زيست‌محيطي شود و به همين دليل، اداره محيط زيست موظف است از استقرار و فعاليت آن‌ها جلوگيري کند.
وي با اشاره به اهميت حفظ محيط زيست و رعايت قوانين و مقررات مربوطه، تصريح کرد: اداره محيط زيست در راستاي وظايف قانوني خود، با هرگونه فعاليتي که به محيط زيست آسيب برساند، برخورد خواهد کرد.
کاهش آسيب به محيط زيست با رعايت استانداردها
به گزارش عصر آذربايجان به نقل از مهر،ملکي از فعالان معدني خواست تا با رعايت استانداردهاي زيست‌محيطي و استفاده از فناوري‌هاي نوين، تلاش کنند تا فعاليت‌هاي معدني کم‌ترين آسيب را به محيط زيست وارد کند.
وي، بر آمادگي اداره محيط زيست ماهنشان براي همکاري با فعالان معدني در زمينه رعايت قوانين و مقررات زيست‌محيطي و ارائه مشاوره‌هاي لازم در اين خصوص تأکيد کرد و ابراز اميدواري کرد که با همکاري و تعامل سازنده، بتوان ضمن توسعه فعاليت‌هاي معدني، از محيط زيست منطقه نيز حفاظت کرد.
ايجاد صنايع تبديلي در شهرستان ماهنشان موجب تحول اقتصادي و اشتغال‌زايي خواهد شد. اين امر نه تنها به ارتقا ارزش‌افزوده مواد معدني کمک مي‌کند، بلکه با بهبود شرايط زيست‌محيطي و جذب سرمايه‌گذاران، آينده‌اي پايدار و مرفه براي جوانان اين منطقه فراهم خواهد کرد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/01/31 11:03 ق.ظ | دفعات بازدید: 1945 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور