گروه سيري در استانها: تالار يا عمارت چينيخانه يکي از بناهاي مجموعه تاريخي و جهاني شيخ صفيالدين اردبيلي است که موزهاي نفيس از ظروف چيني اهدايي امپراطوران کشور چين به شاه عباس صفوي را در خود جاي داده است و گردشگران و بازديدکنندگان ايراني و خارجي را متحير ميکند.
به گزارش عصرآذربايجان، بقعه شيخ صفيالدين اردبيلي از مهمترين آثار تاريخي شهر اردبيل و ايران است که از لحاظ معماري و کاشيکاري از شاهکارهاي سده هشتم هجري قمري و سالهاي پس از آن محسوب ميشود.
اين مجموعه نفيس پس از وفات شيخ صفي به سال 735 هجري قمري از سوي فرزندش، صدرالدين موسي پايهگذاري شده و شاه عباس، بناهاي مهمي به اين مجموعه افزوده و اصلاحاتي در آن انجام داده است.
يکي از اين بناها و فضاهاي زيبا که به مجموعه تاريخي و جهاني شيخ صفي الدين اردبيلي اضافه شده، تالار يا عمارت چينيخانه است که از نظر معماري، طاق مقرنس و تماشايي و چيني هاي موجود در آن در جوار آرامگاه شيخ صفي الدين اردبيلي خودنمايي مي کند.
مدير موزه هاي استان اردبيل در ارتباط با تالار يا عمارت چيني خانه ميگويد: بناي موزه چينيخانه قديمي تر و مربوط به زمان خود شيخ صفي الدين اردبيلي است و در واقع بخشي از زاويه او بوده اما پوشش داخلي موزه شامل مقرنسهاي توخالي که رويه آنها با طلا و مواد گياهي تزئين شده، مربوط به دوره شاه عباس صفوي است و به منظور نگهداري ظروف چيني از سوي شيخ بهايي طراحي شده و او بر ساخت آن نظارت داشته است.
ملکه گلمغاني زاده اصل گفت: دو تا سه رديف پاييني فضاهاي توخالي تالار براي نگهداري و نمايش ظروف چيني بوده و رديفهاي بالاتر براي تکميل فضا و قرينه سازي درست شده است و ظروف و کتابهاي کتابخانه بقعه شيخ صفي در قفسههاي پاييني که از جنس چوبهاي گردو يا صندل به شکل نفيس طراحي و ساخته شده، نگهداري مي شده است و طرحها و تصاويري از روزگاران گذشته اين موزه در برخي سفرنامه ها موجود است.
وي راجع به چينيهاي تالار توضيح داد: ظروف چيني، هداياي امپراطوران چين به دربار شاه عباس صفوي است و به پاس خدماتي که از پادشاهان صفوي در راستاي امنيت و رفاه جاده ابريشم دريافت مي کرده اند به ايران هديه شده و الان تعداد ظروف چيني بيش از 100 قلم است.
وي افزود: شمار ظروف چيني بيش از يک هزار مورد بوده است که بخش عمده آنها بعد از حمله روس به ايران به غارت رفته و الان در موزه آرميتاژ روسيه است و حدود 800 قلم از موزه چينيخانه در آن موزه قرار دارد.
گلمغاني زاده ادامه داد: بعدها همين ظروف را به تهران برده و در دارالفنون نگهداري کرده اند و زماني که موزه ايران باستان در تهران به عنوان نخستين موزه کشور افتتاح شده، اقلام و اشياي موجود در مجموعه تاريخي و جهاني شيخ صفي الدين اردبيلي به جهت ارزش و اهميت تاريخي به تالاري در آن با عنوان تالار اردبيل منتقل شده است.
اين کارشناس ميراث فرهنگي اضافه کرد: در سال 1370 که به همت اداره کل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي موزه چينيخانه مجموعه شيخ صفي الدين اردبيلي راه اندازي شد، اين تعداد از آن ظروف چيني به اين موزه انتقال يافته است.
مديرکل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي اردبيل گفت: بيش از يک و نيم ميليون گردشگر از ابتداي تعطيلات نوروزي به اين استان وارد شدهاند و روند حضور مسافران و ميهمانان در نيمه دوم تعطيلات در حال افزايش است.
حسن محمدي اديب افزود: گردشگران ورودي به استان در اين مدت بيش از 350 هزار مورد از جاذبههاي تاريخي، تفريخي و گردشگري از جمله مجموعه جهاني شيخ صفيالدين اردبيلي بازديد کرده اند و موزههاي استان نيز از مراکز مورد توجه گردشگران است و هفت هزار و 120 نفر از آنها بازديد کردهاند.